Målarkurser

Norrköpings Konsthall startade sin Kursverksamhet i januari 1998. Vi undervisar i dekorativt måleri i skilda tekniker samt tar emot målningsuppdrag för kunders räkning.

malarkursVår undervisning bygger på de målningstekniker som Studio Isabel O´Neil i New York lär ut. Vår huvudlärare, Susanne Nilsson, deltog under åren 1993 – 1997 i arbetet på studion i New York och avlade hösten 1997 ett slutprov med examen för de tekniker vi idag undervisar i på studion i Hägersten.

Vi har kurser både på kvällar och dagar och tar även emot målningsuppdrag.

De målningstekniker vi arbetar med kommer från alla världens hörn men man börjar naturligtvis med en grundkurs. Inga förkunskaper eller speciella konstnärliga talanger krävs. Nyckelorden när vi tillsammans skapar den perfekta finish som kännetecknar de föremål vi arbetar med på studion är istället ”intresse” och ”noggrannhet”.

Vi startar nybörjarkurser under september månad. Om Du är intresserad av vår kursverksamhet ber vi Dig att snarast kontakta oss. Platstillgången är begränsad varför principen ”först till kvarnen” tillämpas.

Kursverksamheten

Utbildningen sker i nivåer där nedanstående sex kurser följer varandra i kronologisk ordning:

Grundkursen

 • Preparering av föremål som skall målas.
 • Målningsteknik och systematik, korrigering av felaktigheter.
 • Dekorlinjer.
 • Slutbehandling (patinering) med antikvätska eller vax.
 • Grundmålning för förgyllning eller tredimensionellt dekormåleri

Dekormålningskursen

 • Skapande av en fem-färgs-design som kan ses från alla vinklar (en tänkt bordsyta).
 • Skapande av mallar för ytor som skall dekoreras.
 • Anpassning av motiv till de ytor som skall dekoreras
 • Skapande av egen design till en tavel-/spegelram som tillverkats för studion
 • Introduktion till dekorer med slagmetaller och/eller metallpuder

Antikmålningskursen

 • Två föremål (mindre möbler) målas och dekoreras enligt de metoder vi lärt oss på tidigare kurser.
 • Vi gör det ena föremålet enligt en enklare metod och det andra mera komplext.
 • Vi praktiserar våra dekorationskunskaper från föregående kurs genom att båda föremålen förses med dekormålning.
 • Föremålen antikbehandlas med vätska eller vax.

Lasyrtekniker

 • Två föremål med olika lasyrtekniker färdigställs under kursen.
 • Det ena föremålet ges en traditionell folklig bakgrundslassyr och dekoreras.
 • Det andra föremålet målas i en lasyrteknik som närmast ger ett intryck av porslin. Även detta föremål ges en vacker tredimensionell dekor.

Marmoreringskursen

Två föremål – ett platt och ett tredimensionellt, marmoreras, ådras och fernissas till en slät, marmorlik yta.

Det platta föremålet marmoreras genom att man låter färgerna ”flyta” tillsammans och med olika manipulationer får dem att liera sig med varandra. Ytan förses därefter med vener och lackas och slipas tills den är svår att skilja från äkta marmor.

Till det tredimensionella föremålet använder vi en tjockare färg som vi på olika sätt manipulerar för att den skall bli så stenlik som möjligt.

Metoderna kan med fördel användas på större föremål såsom väggar, pelare och bordsskivor.

Blandade tekniker

Efter dessa grundläggande kurser kan vi sedan hoppa mellan olika tekniker såsom: Lapis Lazuli, Negoro Nuri, Elfenben, Imitationer av trä, Venetiansk guldförgyllning, Äggskal, Golden Grain, Black Tigerite, Sköldpaddskal med flera.

Snabbkurser

Sedan vintern 2002 ger vi också snabbkurser i Decoupage och i ”Drickamålning”. Decoupage-kurserna omfattar både den traditionella teknik där vi lägger mönster ovanpå målade ytor och arbetar under glas. Detta är en snabb, rolig och fantastisk teknik där våra elever låter fantasin flöda och leker med färger och former. Nästa kurs kommer att äga rum under två dagar i oktober. Inga förkunskaper krävs.

”Drickamålning” eller ”Vinagier Paint” är en annan rolig teknik som framför allt använts tidigare i svenskt allmogemåleri men som nu kommit tillbaka och blivit populärt. Nästa kurs kommer att äga rum under två dagar i oktober. Inga förkunskaper krävs.

Snabbkurserna är på två dagar med sammanlagt tolv timmars undervisning. Kursavgift 1250 kr inkl moms. Inga förkunskaper krävs.

Kursavgiften

Avgiften för 10 veckorskurserna är 1950:- inkl moms. Den omfattar undervisning 3 timmar/vecka under 10 veckor. Studioavgiften är ca 350:- inkl moms och gäller för det material Du förbrukar på studion.

Snabbkurser (två dagar mellan kl 10.00 – 16.00 kostar 1250:-och inkluderar det material som behövs.

Anmälningar

Intresserad? Hör av Dig till Solveig Thorsell telefon 08 660 95 25 eller Gunn-Britt Krusberg 08-571 455 76. På studion har vi telefon 08-704 03 60 eller skicka ett e­mail till info@studiofargvision.se

Målningsuppdrag

Vi tar emot målningsuppdrag! Vi kan måla föremål som kanske blivit skamfilade men som har en plats i Ditt hjärta. Eller varför inte beställa en personligt målad present till någon jubilar?